BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 16, 2008

terima kasih daun keladi...

terima kasih daun keladi,
tahun depan wish lagi...hehe

thanks sape yg wish bufday aku...gune sms ataupun gne msg kat tempat2 lain...

yg sms sory tak dpt reply sebab aku takde credit..huhu..biase la cuti2 ni takde income..haha..nak pau mak haku kang tak pasal2 aku kene penampau..hehe..anyway thanks..

Friday, December 12, 2008

moody..

seminggu dari sekarang sem baru bermula...
cuti yang tak sampai sebulan ini membuatkan mood aku tak tentu hala...
ada kebenaran yang menyakitkan yang telah aku ketahui...
benar kata orang.."kebenaran itu menyakitkan"..

jadi klo ade kawan2 aku yang bace blog aku ni...aku nak mintak maaf kalau sepanjang sem depan mood aku tak berapa nak ok..sorry klo ter'moody' tiba2..sorry juga klo termasam muka tiba2..n yang paling teruk yg bakal berlaku..sorry klo terlepas cakap...
sorry seribu sorry kuucapkan...

kebenaran itu amat pahit dan menyakitkan...walaupun aku tidak tahu akan kesahihannya..

Saturday, December 6, 2008

khianat...

aku dah penat..aku dah letih..aku dah tak sanggup...

pasal ape????

pasal dikhianati....

oleh siape???

oleh orang yang mengaku kawan baik aku...

aku dah kene dua kali...n now utk kali yg ketiga...

apsal nasib aku malang sangat ha???

apsal??apsal??apsal???

knape aku harus kenal ngn makhluk ni sblom ni???

xpe2..aku ni pemaaf orgnye...

tp...

aku takkan pernah lupa..xkan pernah..never..

Friday, December 5, 2008

kebahagiaan...

kadang-kadang aku cari di mana kebahagiaanku..
adakah kebahagiaan itu wujud buatku?
bagaimana? di mana? daripada siapa? daripada apa? bila?
ya...bila? bila? dan bila?

selalu je aku ketawa, mesti sbb bahagiakan?
bukan...
aku ketawa bukan kerana bahagia
cuma buat penawar duka
cuba selindung hiba di dada
untuk sementara sahaja

mestilah ada bahagia untukku..
kata hati memujuk diri..
aku hanya perlu menunggu..
kurniaan bahagia dari Illahi..

Thursday, December 4, 2008

Adakah dia bukan milikku lagi?

Aku amat menghormatinya dan menyayanginya sepenuh hati, lebih dari aku sayangkan nyawaku sendiri. Apa yang aku lakukan dalam dunia ini selain untuk Allah aku juga lakukan untuknya. Aku sedang berusaha untuk memperbaiki kehidupannya yang dulu. Kehidupan yang sangat perit. Dihina, dicaci, dimaki dan dipersenda. Dulu, dialah segalanya, dialah sahabatku, dialah kekasihku. Tempat aku mengadu, tempat bermanja, dialah segala-galanya. Aku bersyukur kepada Allah kerana kurniakan dia untukku. Walaupun aku bukanlah kesayangannya. Aku tahu aku jahat. Apa yang disuruh kadang-kala aku buat endah tak endah. Kadang-kadang dia mengamuk. Mengamuk sakan. Apa yang aku lakukan? Pekakkan telinga. Kadang-kadang aku dengar sahaja, sebab kalau sekali tak dengar dia marah hidupku tak keruan. Pelikkan???

Tapi….

Sejak hari dia bertanyakan aku tentang perkataan 5 huruf itu, aku semakin menjauhinya. Aku rasakan hubungan kami semakin renggang. Dia bukan lagi seperti insan yang aku kenal. Dia orang lain. Puas aku berdoa supaya kembalikan dia yang asal. Tapi, semakin lama dia semakin rancak. Setelah apa yang dia inginkan selama ini, permintaannya dikabulkan. Aku semakin sedih kerana aku sudah tau tentang itu sebelum ini, tapi aku tidak pernah mahu berusaha untuk mengubah keadaan, kerana ini soal hati. Aku tidak boleh memaksa jika hati sudah benci. Aku tidak boleh mengubah kembali hati yang sudah berubah. Walaupun apa yang dia mahukan dia telah milikinya, dia masih tidak berpuas hati. Aku semakin bosan dengan sikapnya. Aku tidak tahu apa lagi yang dia inginkan. Aku memang betul-betul tidak mengenalinya. Dia kini orang asing bagiku. Memang aku beraksi seperti biasa dihadapannya. Tidak mahu menunjukkan kekesalanku terhadapnya.

Semakin lama kepercayaan ku terhadapnya berkurang. Dia semakin rancak memaki hamun orang yang juga aku sayang dan hormati. Aku semakin jauh hati. Kini, sayangku bertukar simpati. Aku tau semua salah aku. Aku tak mahu selamatkan keadaan. Bukannya apa, aku takut dikatakan biadap. Suka masuk campur dan tak menghormati keputusannya.

Hari ini dia ungkit lagi. Semakin berani membongkarkan segala rahsia yang tidak ingin diketahui oleh semua insan dalam dunia ini. Aku sedih…sedih…sedih… Air mata yang kubendung tidak mampu bertahan lagi. Kadang-kadang aku terasa seperti aku ingin membidas semuanya. Tapi, aku tak berdaya. Aku hanyalah aku. Budak yang sering dibuli oleh saudara sendiri semasa kecil. Aku budak yang sering mengikut perintah. Aku hanya menurut tak berani mmembantah. Aku budak yang suka simpan dalam hati tentang segala-galanya. Dan aku masih aku. Aku memang sudah penat menangis… aku memang sensitif. Aku cepat menangis. Dikhianati kawan? Aku menangis… dimarahi guru? Aku menangis? Ditengking?diherdik?dipukul? sakit hati? Aku hanya akan luahkan rasa dengan menangis. Dan kini, aku masih lagi akan menangis. Aku tidak tahu bila aku akan berhenti menangis. Biarlah… Biarkah aku terus menangis kerana selepas itu aku pulih semula, walaupun aku takkan pernah lupa. Tidak sekali-kali aku akan lupa. Mungkin sampai MATI.

Aku harap dia berubah.
insyaallah...

Tuesday, December 2, 2008

gulai lemak pisang bersama ikan masin...

hari ini bermulalah kehidupan aku sebagai chef dirumah ini..kerana kemalasan mak aku jelas terserlah...jadi, menu hari ini ialah gulai lemak pisang muda bersama ikan masin...
oleh kerana aku yg buat sendiri tanpa pertolongn sesiapa jadi aku ingin berkongsi dengan korang2 sume..hehehe...


bahan2 yang diperlukan ialah:-

1) sesikat pisang emas atau pisang minyak muda..aku pon tak pasti mak aku bli ni pisang ape..tp jgn sesekali guna pisang abu, pisang tanduk dsbgainya..



2) sebiji kelapa sila ambil santannya sahaja. Kulit, tempurung serta hampasnya sila gunakan untuk lain2 kegunaan yang bersesuaian.



3) 2 ekor ikan masin, klo boleh ikan duri atau ikan belukang..yg aku gune ni ikan duri kot..nak gune ikan masin lain pon boleh gak..tp klo tak sedap jgn salahkan haku..


4) cili merah sebiji untuk hiasan je sbnrnye..klo nak kunyah pon bleh..tade masalah...



5)serbuk kunyit secukup warna..jgn letak banyak ye puan2..buruk padahnya..

6) garam dan serbuk perasa yg dibenarkan mengikut selera anda..



pertama sekali, bersihkan potong dan bersihkan ikan masin..kemudian rendam seketika untuk mengelakkannya terlalu masin..(boleh kene darah tinggi nnt..)



kedua, siang pisang muda sila ambil kulitnye sekali, sebab sedap dimakan jika digulai ye puan2..


tapi ambik le kulit yg agak2 cantik je yek..mase potong tu rendam dalam air sebab takot lebam pisang2 tu jika proses dilakukan terlalu lama...



ketiga, rebus ikan masin di dalam periuk..letak air sikit je yek..sbb nnt nak masukkan santan, sebab sy rebus dulu ikan masin kerana sy menggunakan santan pekat yg dibeli terus dari kedai..malas mau perah2an..hehehe...



kemudian masukkan pisang yg telah dibasuh bersih dan kacau sebati..agak2 pisang dah nak lembut...



terus masukkan santan pekat tersebut..perlahankan api supaya santan tidak pecah lemak...sentiasa kacau masakan anda..jgn biarkan mendidih terlalu kuat kerana jika pecah lemak santan sia2 je masak...


kemudian masukkan serbuk kunyit dan cili merah sebagai hiasan..





biarkan sehingga kulit pisang layu dan....

dah siap bolehlah dihidangkan..sila rasa sebelum hidang..jika tak berapa masin sila tambah sedikit garam..dan serbuk perasa jika anda suke..

sekian saje persembahan saya..kite jumpe di lain mase...





Monday, December 1, 2008

mihun sup...

menu mlm td ialah mihun sup...
chefnye ialah kakak haku...
klo nak mkn pe yg die masak perlukan kesabaran..kenapa???
kerana..selagi haku tak bising die takkan gerak nak masak..ish...lapo doh tau tak??
tp klo die sukerela menyatakan bahawa die nak masak..mesti sume org tak cye..hahaha..kesian kat die..

aku pon tak tlg die msak mlm td coz tertidur..pastu aku terjaga sebab dgr adik aku bising2 kate ayam yg kakak aku goreng tu mentah kat dalam..aku pon hape lg..dgn kepala berdenyut2 membuat amukan yg dahsyat soh die goreng balik..ckp byk plak..tension aku..

pastu ade sesi nasihat-menasihati adik aku yg tak serupe bdk umo 15tahun tu..tp rasenye masuk kanan kuar kiri la kot..sbbnye die buat dek je...haih..nak buat camne ngan die ntah...

Friday, November 28, 2008

stress....

pos ini telah dibuat melalui internet sesat yg free dr en.ariffin's house..tq ye incik aripin..
len kali sesatkan lg internet ini..hehehe...

aku stress..
dok umah pon stress???
jwpnnye..ye..
saye sgt stress dok umah..sbbnye....
sy suke mkn dok umaaaaaaaaaaaahhhhhahahahahaha....
camne la nak kurus...
goreng ikan masin je leh habiskan nasi seperiuk...
blom lg mak haku msk tempoyak..mau aku makan sambil baring...
btol kate org(org mane ntah..) klo mak yg masak...ikan masin pon rase sedap mcm mknn yg paling sedap di alam semesta...

ikan masin????
ya ikan masin..kerana kemalasan tahan maksimum sudah melanda diri mak haku....beliau sudah menyedari bahawa beliau mempunyai anak dare di rumah..owhh..tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!
gue mungkin jadik bibik kembalik di rumah inik..ngak mau ah..ngak mauk....

tetibe aku berminat kepada haiwan setelah cube men'translate' teks utk projek tahun akhir ttg national geographic..

Wednesday, November 26, 2008

mee kari...

hari ini mak haku masak mee kari..
sungguh sedap...

aku tension btol ngn mak aku..bile dtg rajinnye nak memasak..die akan masak bagai nak rak..
mcm nak wat kenduri..padahal ade 4 org je pon kat umah aku u nak mkn..
cube die wat tak rajin langsung nak masak..nak goreng telur sebijik pon soh aku..
hahaha..

pastu mrh plak ble org kutuk anak die gemok2 belaka...hish..xpaham aku...sendiri mau hengat la..

dok rumah 2 ari ni mcm best gile..bangun dah tgh ari..siap mak kejut panggil mkn...hahaha..pemalas ke tak anak dare cam tu..huhu..tp aku dpt jangka 2 ari ni je...
pasni mak haku akan jadi garang macam ibu tiri cindarella..haha..

Monday, November 24, 2008

terselamat dari maut....

pgi td kol 11.30 pg aku naik bas untuk pulang ke kL....
lepas bagai nak rak hangkat brg yg penuh 2 kereta dan menghantar comforter rimau ke dobi aku pon mmelenakan diri di dalam bas yg bunyinye bagai nak roboh..tp masih meluncur laju...
tibe2 aku terjage dr tdo...rase cam senak perut pasai apa nth..

sbbnarnye sebelom bli tkket bas syrikat yg 1 ni aku dah rase cam tak sedap ati je..
tp aku bli la gak sbb tu je yg ade...

sampai tanjung malim tetibe bunyi 1 letupan kuat yg agak memeranjatkan haku yg mengantuk gile setelah satu mlm berjage tak leh tdo.... aku tergezuz bagai nak rak cume sempat cover latah aku yg agak menjadi2 semenjak dua menjak ni...

aku agak panik..bas yg kami naiki terhuyun hayang dan berjaya dikawal oleh driver bengong yg bawak laju tu...bas pon berhenti di tepi jalan dan terselamat dri masok ke dalam longkang yg tak bape nak dlm tp boleh melemaskan budak umo 3 tahun klo air penuh dlm longkang tu...

dalam mase 15 mnt menanti2 jawapan kepada persoalan bunyi letupan apakkah itu..kami merasa kuciwa kerana tayar bas panciit..gle bahaya..klo tak dpt kawal bas td..kenduri aruah mlm ni jwbnye mak haku...huhu..dahsyat gle...aku rase nak sekeh je driver bas tu sbb bwk laju..

kemudian kami di suruh turun....pemandu bas menahan bas2 lain yg lalu di jalan yg same dah mmenghimpitkan kami ke dalam bas yg ade kosong..aku dapat naik bas ketiga yg ditahan iaitu bas mara liner..(akhir aku naik bas ni mase kat matrik dulu..huhuhu..)

kemudian aku pon selamat sampai di pudu raya pada hampir pukul lima petang...

YANG MENJADIKAN PERJALANAN KAMI LAGI MEMBAHAYAKAN IALAH..TIADA DRIVER SPARE OKEY..GILE SETAN SYARIKAT BBAS NI..PATUT LA KENE BERHENTI PERKHIDMATAN SEMENTARA DULU..(PANDAI2 LA korang teka bas ape..)

aku fobia dah nak naik bas yg bakal meragut nyawa aku dan telah meragut nyawa penumpang2 lain suatu ketika dahulu...

aku hanya mampu bersyukur kerana aku masih mampu melihat donia ini lagi..
ALHAMDULILLAH...

sekian..

Monday, November 17, 2008

haih.....

dah nak exam balik...
hape pon aku tak stadi lgi nih...
setan M ni tak cukup kat usm..kat umh pon die ikot gak...
lg ramai ade la..
aduh la....
aku nak jawab pe mase exam nnt...

sosiolinguistik?????
nak jwb ape nih???

dok umah aku tgk hindustan jer...
leh ke jwb untuk exam nnt?leh ke?leh ke?
aduh la.....

tak tau la nak cite pe lg..sbb aku takde bende menarik yg aku wat kat umah ni selain makan, tido, tgk tv buruk ngn donlond lagu hindustan....

majulah sukan untuk negara...
pandu cermat jiwa selamat..
gunakan tali pinggang keledar..anda mampu mangubahnya...



video

Saturday, November 15, 2008

jangan paksa...

korang suke tak kalau orang suke pakse korang buat ape yang korang tak suke?
tak suke kannnnnnnnnnnnnnnn????

jadi tolong la jangan paksa orang buat sesuatu yang orang tu tak suke...
tolong ok???aku mintak tlg sangat2....

aku paham sangat perasaan orang yang dipaksa dan terpaksa...

buat adik aku..sabar je la...aku tau perasaan ko yang terpaksa..

tp bgus untuk tetapkan pendirian untuk tak ikot cakap orang..perasaan sendiri lebih utama dari perasaan orang lain....tak mudah untuk hidup dalam keadaan yang buatkan kita tak selesa....

hidup dengan golongan orang2 yang kite dah tau perangai mereka...

sabar je la dik oii...

ni nak share ngan angpa iklan raya yg kuceeengg..
huhu..lawak giler..
ini iklan raya peberet aku tahun nih...
layaaaannnn..

video

hari ini ari sabtu....

dah ari sabtu dah..
tp 1 bende pon aku tak stadi lg..
salahkan game yg aku cilok kat kakak aku..
hahahaha..
malas tol la nak balik usm...
takde semangat langsung rasenye...aduh....

nak kemas brg lg..nak packing...nak hangkot masok stor..
aku igt nak import buruh kasar dr umah aku ni ha (adik aku..hahaha)
tp masalahnye duit tak berapa nak mengizinkan..kang tambang dah bape..duit makan lg..huh!! tak bole..tak bole..tak pe la..korbanla sket lemak2 aku yg dah terkumpul lame nih...nak wat camne..huhuhu...

Friday, November 14, 2008

hapdet...

setelah lebih sebulan aku tidak menjenguk ke blog yg tdk berape menarik ini...
akhirnye..
aku KEMBALI....HAHAHAHA...

bukannye aku tak nak hapdet kenkawan... Masalah yang melanda ialah INTERNET di USM..
ataupun name glemernye.. USM HOTSPOT... masalah yg dihadapi dengan en.hotspot ni..mungkin kerana terlalu ramai peminatnye yg die nak kene layan..so, sangatlah lambat dan jarang2 sekali menyinggah di bilik sy..maklumlah..sejak kembali ke tanah jajahan asal atau kembali ke tanah kedaung dan kembali merampas tahta sebagai tuan tanah..
haku terpaksa akur menerima kunjungan en.hotspot yang bagaikan tidak ade mase nak berkunjung ke tanah jajahanku...

sebab yang lain nye ialah..setan M (malas) yang berkunjung ke tanah jajahanku lebih kerap dari en.hotspot.. jd keutamaan ku berikan kepadanya..

sebab yang lainnye...otak aku dah ketandusan idea untuk merapik kerana ku merasakan bahawa..ade ke orang nak bace rapikkan aku yang terlalu tinggi tahap rapikkannye....sehingga kenkandang tuan yang merapik itu sendiri tidak paham ape yang dirapikkannye....

okey la...
[erkembangan terbaru haku...
aku sempat melepak di rumah sementara menunggu exam yang lagi satu itu..
ape yg aku buat kat rumah??
hmm..soklan yg sukar dijawab walaupun haku sendiri yg tanye...
ape yek??
aku tak wat pape pon selain makan, men game, tdo, berkung fu ngn adik haku dan juge.....menyakat mak haku..yeah!!!

study??? huhu..soklan hapekah itu??
ingat aku ni ape???
mesti la TAK...hahahaha....

walaupun hbt 302 tu nak jawab exam hanye kene tgk movie2 yg telah diberitahu..
tp aku tak tgk lg..sbbnye..
1) lord of the ring- haku geli tgk toyol yg name golumn ke hape ntah..
2) pirates of the caribbean-haku geli tgk geng2 pirate yg kepale sotong n membuatkan haku tak lalu nak makan sotong..
3)gosford park-bosan gile seyh...seminit pertama aku terlelap sehingga 4jam..huhu..dahsyat..
4)my fair lady-haaa...akhirnye..cite ni je yg aku tgk..tu pun tak berapa nak abes coz aku tgk takat time die nak bertukar jd pompuan cantik je...

so ni la sbb2nye...

n lagi satu sebab..aku telah berjaya mencuri lebih 10 game ala2 zuma dr kakak aku..sampai tak hengat donia aku mengklik tetikus ku..hehehe..(ni major pnye sbb nape haku tak setadi...)

oleh itu...
mase depan haku sem ni...amat lah gelap segelap rumah hantu di genting highlands (kire ade la cahaye samar2 cket)...aku harap pointer ku yg selama ni menaik tdk rela untuk turun supaya ku masih berada ditahap selamat..doakan haku yek pembace2 setia..(ade kew???)

fuh..panjang jugak aku merapik...
k r nak tdo..

Monday, October 6, 2008

KAMI the movie...best!!!!!!!




aku nasihatkan hangpa..p la tgk KAMI the movie nih..best gile citenye..tp jg lupe tgk seriesnye dulu...cite ni bg aku penuh ngn erti persahabatan...walau macam mane dorg ade masalah pon..diorg still pentingkan kwn diorg..ckp byk tak gune..p le tgk..

Wednesday, October 1, 2008

hari ini hari raya...

hari ni hari raya..aku tak beraya sangat pon...mule2 nak raya rumah bf kakak aku, pastu mak dia takdak..lagipon kat rumah die adk beradiknye sume laki..so tak payah masuk aku ngn kak aku pon trus p GI*ANT..aku beli fastfood je...balik rumah goreng sume nak dekat satu besen..





pastu mak aku balik dari keje kakak aku lak p keje..mak aku sampai2 trus nak wat kuih samprit, sebelum tu aku bagi mak aku tg video klip mak nyah yang nanyi lagu "nasib janda" tu mak aku gelak bagai nak mati siap request masuk hpon lagi...





n mak aku pun buat la kuih semprit dia tu..mulanya mak aku tak mau buat..pastu mamy aku kol tanye pasal kuih tu..nak tak nak mak aku buat la jugak...yg aku nak cite ni pasal mak aku wat lawak ringan kat aku..aku rase lawak la cket tp klo bagi korang tak lawak aku dulik pe..hehehe...

beri perhatian kepada gambar yg dibulatkan....mak aku ni pon satu le..tau le tepon tu dah habes..klo rase rugi sgt letak je la boleh bakar..ni tak siap letak ceri lagi..haduih..dah same bsr je aku tgk ceri tu ngn tepung lebih tu...haih..

sbnrnye taktau nak tulis mende..so merepek je la..

Tuesday, September 30, 2008

malam ni malam raya....


malam ni malam raya..
seronok bila tgk org ramai ngn keluarga n saudara-mara gotong-royong buat persiapan untuk hari raya..aku pun pernah mengalaminya suatu ketika dahulu..

best kat kampung mesti masak lemang..opah paling sibuk jaga lemang yang lain dah siap buat unggun api n siapkan bahan nak buat lemang n masuk pulut dalam lemang semua bantai tdo..penat puasa la katakan..tinggal opah aku sorang dok jaga lemang...kadang2 aku teman opah kat luar...kadang2 aku jadi posmen hantar lemang yg nak dibakar n lemang yang dah siap masak..dalam rumah pulak bila dah nak bukak pose hari terakhir mula la terlupa masak makanan nak berbuka sebab sibuk siapkan rendang ngan kuih raya..yg laki mesti naik hangin sbb kene mkn lemang trus malam raya tu...seronok sangat walaupun aku yg paling penat tapi aku enjoy...

tapi malam ni..aku dok sorang2 depan laptop menyiapkan asgmnt..tp kalau aku nak balik kampung boleh je..bukan aku tak pernah..tp aku tak tau kenapa aku mmg takde mood nak raya..mlm ni mulalah meraung kene tinggal sorg2..mak aku kene keje..esk pagi2 pon kene keje..pagi raya tak dapat cium tangan mak ngn ayah...lepas ayah kawin aku takut sangat nak balik raya..takut kene fire ngn sedara-mara..sbenarnye tu lah tujuan aku balik KL n tak balik kampung..

ayah dah ada family baru..aku harap ayah bahagia dengan familynya..

tp aku rindu sangat time kami raya kat kampung sama2 ngn sedara yg lain..terasa macam family yg normal..
kalau ada doraemon aku nak putarkan time raye dulu..(time raye je abes raya back to normal). lepas solat raya cium tangan mak..ayah..ngn opah..tp sekarang tak dapat lagi...

td adik aku sms kate opah bising sbb aku tak balik raya..bukan aku taknak jumpa opah..aku rindu dia..hanya Allah yg tahu...tp aku ada alasan tersendiri..ape yg mak aku ckp mmg btol..opah makin tua..tp biarlah aku je yg tau kenapa aku merajuk dengan dia..tp jauh disudut hati aku..aku rindu dia..aku nak raya ngn semua ahli keluarga aku..



any way..SELAMAT HARI RAYA SEMUA..MAAF ZAHIR DAN BATIN..

Friday, September 19, 2008

kawan makan kawan

Lirik Lagu Kawan Makan Kawan penyanyi Phyne Ballerz
Penyanyi / Artist : Phyne Ballerz
Kawan Makan KawanPhyne BallerzSudah lama kumengenalinya
Dan daku menganggap dialah saudara
Walaupun apa saja yang aku mampu
Aku membantunya apa yang perlu
Sehingga daku tersisih
Berbalah dengan kekasih
Kau kata teman sejati
Lebih sukar dicari
Memang benar orng berkata
Harus awas dan waspada
Pada yang manis dibibir
Aku tersingkir
Korus
Kawan yang ku benar harap-harapkan
Bukan jujur seperti yang kusangkakan
Kawan kini makan kawan
Ku dalam keadaan teraniaya
Kawan makan kawan
Kini hilang segala yang ku ada
Ku hilang harta, cinta, maruah, muka
Kau racunkan fikiranku dan nya
Kau ambil kesempatan merapatinya
Sehingga daku tersisih
Berbalah dengan kekasih
Kau kata teman sejati lebih sukar dicari
Memang benar orang berkata
Harus awas dan waspada
Pada yang manis di bibir
Aku tersingkir
Aku dah terkena dengan hasutannya
Dan rupa-rupanya ada agendanya
Kekasih ku pergi kerna batu api
Kawan ku sendiri membakar ku ini
Setelah ku berikan kepercayaan
Tak terlintas di fikiran kau buat bukan-bukan
Semua tipu helah tak akan terjadi lagi
Tanyalah diri apa yang sudah jadi
Kini kau tahu bagaimana kurasa
Menahan peritnya bisa
Semua ini tidak kuduga
Kawan makan kawan

aku terjmpa lirik lagu ni..tak penah dgr pon..tp sedikit sebanyak ade persamaan dengan apa yang aku alami selama hidup 21 tahun ni...

aku rase nasib aku sangat la tak baik bila berkawan..kdg2 aku rase ak dipergunakan utk kebaikan org lain2..tp aku rela sbb dia bergelar KAWAN tp ramai yg aku dapat kawan makan kawan, ibaratnya habis madu sepah dibuang...tp aku redha je la..mungkin Allah akan membalas setiap perbuatan hamba-hambaNya...aku hanya berharap agar hidup aku diakhiri dengan kebahagian yang berpanjangan..

entri ni tak bermaksud pun nak menyakitkan hati sesiapa..hanya mengenang nasib diri..maaf jika ada yang terasa..

dulu ada orang penah kate kat aku "buat baik akan dibalas baik"..tp aku belum nampak lagi kesahihannya..

Wednesday, September 17, 2008

The Moffatts - I Don't Want you to Want Me lyrics


The Moffatts - I Don't Want you to Want Me lyrics

Jump in let's go
Sit back and enjoy the show
There are miles to go
There are miles to go
This could be the night
The only night
But something you should know
I don't want you to want me
'Cause I'll hurt you in the end
I don't need you to need me
Tonight I'll hold you tight
But I won't come back again
Come back again
Don't think it's wrong
I just need somebody
And life goes on
And life goes on
Stay with me tonight, this only night
Don't forget you know
I don't want you to want me
'Cause I'll hurt you in the end
I don't need you to need me tonight
I'll hold you tightbut
I won't come back again
Stay with me tonight, this only night
Don't forget you know
I don't want you to want me
'Cause I'll hurt you in the end
I don't need you to need metonight
I'll hold you tightbut
I won't come back again come back again
Yeah well I don't need you to need metonight
I'll hold you tightbut
I won't come back again

Sunday, September 14, 2008

CELU*PAR

Allah berfirman di dalam surah Al-Baqarah ayat 83, “Janganlah kamu menyembah melainkan Allah, dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa, dan kaum kerabat, dan anak-anak yatim, serta orang-orang miskin; dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik; dan dirikanlah solat serta berilah zakat”
Menurut Hamka di dalam Tafsir Al-Azhar, ayat ini merupakan perjanjian antara tuhan dan Bani Israel di dalam kitab Taurat. Perjanjian ini kemudiannya diulang semula di dalam Al-Quran kepada umat Islam hari ini. Ayat ini mengandungi perintah agar manusia menjaga lidah dengan berkata perkara yang baik-baik sahaja.
Abu Hurairah melaporkan bahawa Rasulullah pernah bersabda, “Janganlah kamu berbicara dengan ucapan yang buruk, janganlah kamu sindir menyindir, janganlah kamu memperdengarkan khabar orang lain dan janganlah sebahagian kamu menjual atas jualan sebahagian yang lain. Jadilah kamu hamba-hamba Allah yang bersaudara.” [1]
Tidak ada istilah “dia ini mulut sahaja yang jahat, tetapi orangnya baik” di dalam Islam. Menurut sebuah riwayat, seorang sahabat telah datang kepada Rasulullah dan berkata, “Ada seorang wanita terkenal dengan banyak melakukan solat, berpuasa dan bersedekah, tetapi dia sering mengganggu jirannya dengan lidah.” Rasulullah menjawab dengan ringkas, “Dia ahli neraka.” [2] Wanita tersebut seorang ahli ibadat yang rajin. Kerana beliau sering menyakiti tetangganya dengan lidah, destinasi beliau adalah neraka.
Di dunia, mulut yang celupar akan membuatkan kita hilang kawan. Orang akan menjauhi kita tanpa kita menyedari sebabnya. Jodoh pun lambat, InsyaAllah.
Wallahu’alam

Nota Kaki~~~~~~[1] http://hadith.al-islam.com, Sahih Muslim : 4646[2] http://hadith.al-islam.com, Musnad Ahmad : 9298

http://webblog.myjodoh.net/2007/07/16/bahaya-mulut-celupar/

Tuesday, September 9, 2008

parking o parking!!!


Dua kemungkinan yang boleh dikaitkan dengan gambar di atas:
1) Adakah kereta ini telah melanggar tong sampah tersebut; atau
2) Terdapat individu yang sengaja memperdajalkan kereta ini kerana menghalang individu tersebut membuang sampah…
Moral kejadian ialah:
1) Sila letak kenderaan di tempat yang betul
2) Sila letak kenderaan di kotak meletak kenderaan sahaja
3) Jika sudah tiada tempat untuk meletakkan kenderaan anda……masukkan je dalam tong sampah tu!!!!!!!!!!hahahahaha……

Monday, September 8, 2008

lagu 31 ogos ayat sempurna...

Lirik lagu tanggal 31 ogos sempurna
Pada tanggal 31 bulan lapan tahun lima puluh tujuh
Semua rakyat malaysia menyambut Merdeka.
Malaysia tetap merdeka
hari itu pasti menjadi sejarah

Pada tanggal 31Bulan lapan tahun lima puluh tujuh
ialah hari mulia dan bahagia
semua rakyat malaysia menyambutnya dengan jiwa merdeka

Mari kita seluruh warganegara malaysia beramai-ramai menyambut hari Merdeka!

Pada tanggal tiga puluh satu bulan lapan tahun lima puluh tujuh
Di hari mulia itu negaraku telah merdeka

ini ialah lirik lagu 31 ogos yang telah disempurnakan ayatnya..

Hujan yg turun bagaikan mutiara...

dua tiga hari ni hujan turun dengan lebatnye sehingga menyebabkan banjir dibeberapa tempat di pulau pinang...di desasiswa RST terdapat sebijik batu yang nalla punya besaq dok jatuh dri mana pon tak tau sehingga jalan ditutup..lupa nak ambik gmbq batu itu..n la ni dah tak bleh p sane dah coz pak guard setia menanti...



hari ini diumumkan nama timang2an bagi anak2 ku si kumat n kumit itu ialah Wall-e and Eve...


idea ini diberikan oleh rum8 TAE selepas mendengar ibu kepada hamster tersebut yakni aku merepek menyebut nama2 itu kerana ketensionan membuat terjemahan...




gambar ini jika anda telitikan ialah gambar seekor kucing naik lif (gile moden kucing sekarang) kucing ni ikut kami naik lif dan kami turunkan di tingkat sebelum kami turun untuk mengelakkan die merompak makanan kami (die bau makanan sbb tu die ikot kami)


ni pulak keadaan banjir di bazar ramadhan di hadapan RST. walaupun hujan lebat selama lebih 5 jam dan menyebabkan banjir tidak mematahkan semangat warga USM, penjual makanan serta mereka yg tinggal berhampiran untuk membeli dan menjual juadah berbuka puasa..aku??bukak pos kat tesco..hehe..


ini..takde kaitan pon..saje suke tgk binatang ini tidur tanpa adab sopan serta tidak sedarkan diri walaupun suhu hari ini gila sejuk..mane taknye..depa kan ade bulu...hehehe...
aku tak bli tiket balik raye lg..aku tak mau balik ipoh..sebabnye??biar aku je yg tau..huhu..

Saturday, September 6, 2008

kepada semua pelajar kursus HBT 213..sila bersedih..

Friday, September 5, 2008

FASA 1 - 0 dan F
Untuk FASA 1, dengan perasaan yang amat sedih saya umumkan bahawa terdapat pelajar yang menghantar lewat dan ada pelajar yang terus tidak hantar. Pelajar yang menghantar lewat mendapat F-, dan pelajar yang tidak menghantar langsung mendapat '0' (sifar). Dan anda tahu siapa diri anda.Dalam kalangan pelajar yang menghantar tepat pada masanya, didapati ramai pelajar tergolong di dalam lingkungan D, D- dan F (majoriti). Senario ini sangatlah menyedihkan. Dan jika trend ini dikekalkan sehingga peperiksaan, saya khuatir ramai yang akan gagal dalam kompenen sintaksis kursus ini.
Posted by Radiah Yusoff at 1:42 PM

http://hbt2130809syntax.blogspot.com/

adakah anda kesunyian?

Pukul 6 ptg semalam mase aku dok tunggu TAE kat depan ATM RHB kat depan DTSP, aku kol la kakak aku dok sembang2 sambil ajar kakak aku masak gulai tempoyak walaupun aku sbnrnye tak penah masak po gulai tu, just penah tgk je opah aku masak. Sambil sembang tu aku dok la bersandar siap duduk bersila dan pelbagai aksi sambil sebelah tangan letak kat atas kepala….
Tetiba datang seorang wanita umur takde la tua sangat muda sangat pon tak la..die pegang risalah yang pelbagai warna, yang aku ingat merah, kuning, biru n ade la lg satu warna ape ntah..die soh aku pilih satu, aku pon amikla warna merah…pastu bile aku bace..haih!!!!aku ni muka masalah ke?ade ke tulis kat dahi aku yg aku ni ade banyak masalah dalam kepala hotak aku ni..nak tau ape die bg??tgk je la gmbr kat bwh ni aku siap scan lg..








rupanya wanita itu ialah salah seorang kaunselor..mungkin saje je nak cari pelajar yang mungkin bermasalah..dah kat tempat tu aku dok sorang je mane la aku nak tau kan yg die sengaja bg kat aku sorang..mungkin die ade bg gak kat org len tp aku tak nmpk..so, sape yg memerlukan kaunseling silalah berhubung dengan kaunselor ini..tp untuk pelajar USM je kot..huhu..

Friday, September 5, 2008

USM sebagai uni. Apex...

USM terpilih universiti Apeks
Sep 3, 08 5:41pm
Universiti Sains Malaysia (USM) hari ini berjaya dipilih untuk menyertai Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan atau Apex dengan mengenepikan tiga lagi universiti termasuk Universiti Malaya (UM).

usm logoMenteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata pemilihan USM adalah berdasarkan kepada pelan tranformasi dan kesediaannya untuk berubah seperti yang terkandung dalam kertas cadangnnya, memenuhi kriteria pemilihan yang diperlukan.

"Pemilihan bagi program Apex tidak hanya melihat kepada pencapaian dan kecemerangan lepas tetapi lebih kepada perancangan masa depan serta sama ada universiti itu dapat mencapai status bertaraf dunia dalam tempoh yang diberikan iaitu lima tahun," katanya semasa mengumumkan pemilihan USM di Putrajaya hari ini, demikian menurut laporan Bernama.

Dalam tempoh itu USM mesti berada di antara 100 universiti terbaik dunia dan berada di dalam senarai 50 universiti terbaik dunia pada 2020, katanya yang juga yakin USM mampu mencapai universiti bertaraf dunia.

"Kita lihat dulu bagaimana kejayaan USM selepas itu barulah keputusan dibuat sama ada akan terdapat satu lagi universiti dipilih untuk program Apex," katanya.

Ditanya mengapa UM sebagai universiti tertua negara tidak terpilih, Mohamed Khaled berkata: "Pemilihan USM tidak bermaksud universiti lain akan dipinggirkan, sebaliknya diharapkan ia akan menjadi perangsang kepada universiti yang tidak terpilih untuk terus berusaha mencapai status yang lebih baik dan bertaraf dunia."

Sembilan universiti seluruh negara telah menghantar permohonan dan hanya empat universiti iaitu USM, UM, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) disenarai pendek.

Kertas cadangan USM bertemakan "Transforming Higher Education for a Sustainable Tomorrow".

Universiti Apex ialah pengiktirafan yang diberikan kepada IPT tempatan yang menjadi penanda aras di peringkat dunia dalam bidang pengajian tinggi dan dijanjikan autonomi dari segi kewangan, skim perkhidmatan, pengurusan, pengambilan pelajar, kepimpinan tertinggi dan penetapan yuran pengajian.

http://www.malaysiakini.com/news/89025

berdasarkan petikan kat atas ni...td around 3.30 p.m. aku n kengkawan lain p la ke DTSP nak tengok majlis menandatangani MoU. orang kenamaan yang hadir ramai la gak..sume org2 penting USM dan juga YB menteri IPTA..




ni ade la gmbr sekeping dua aku amik ptg td..maaf la ye blur lgpon aku gune hpon aku yg dan rumah kate pigi n kubo kate maghi..aku belom mampu nok beli en.Olympus itu..

pg td ade exam interpreting..hasilnye...sungguh hampeh..huhu..maleh nak story..

Tuesday, September 2, 2008

aku rindu dia.....

aku tak tau le pase pe aku ghindu beno ke die...haih...nok kate die baguih ke hape ke ade le cket..tp takde le over sgt kebagusannye itu...agoknye sebab die layan aku dgn sangat le berhemoh tinggi...kirenye aku ghase le dihormati sebagei wanita yg tak penoh aku dpt daghipade oghang laen...tp sume u bior le tinggai kenangan belake..takde makne doh dlm hidup aku..aku hanye nok ucap teghime kaseh je le kat die sbb aku penoh ghase bahagie mase berhidup dgn die (ala2 translation dlm cite korea) aku harap die bahagie le dgn sesape pon dlm hidup die skrg ni..walaupun aku ghase teghingin bebeno nok kembali mcm dulu kale..tp idok doh aku ghase sbbnye aku doh seghik lg mahu berjage-jage dlm memilih kwn ataupun teman hidop..lagipon ghasenye aku blom matang kot nok memilih calon.....harharhar..

mende ntoh aku menghepek..lantok le..blog aku..bukan blog kome..hahaha..gile sejenak setelah mengalami krisis keghoje yg belambok seghete masaloh kuarge yg bertimpe2....haih..

aku tuju khas lagu ini kepade diri aku sendiri:

FOBIA by KRU




Fobia ku dalam bahaya iya, iya, iya...
Sekali lagi daku di sini bagaikan daku tak peduli
Mengapa ku terus menyiksa jiwa sedangkan serik sudah ku rasa
Mungkin kerana perjuangan belum sampai penghujungnya
Dan komplikasi situasi buat kita lebih mengerti

Ku harus fokus menentang yang tiba
Kikis fobia terbenam di jiwa

( korus )
Fobia ku dianiaya
Iya iya iya haiya
Fobia menjadi mangsa
Fobia ku dalam bahaya

Strategi kami dengan ideologi telah teratur rapi
Jika ada telah terasa bisa bahangnya, itu hanyalah fasa pertama
Dan aku sedar cabaran ku akan semakin sukar
Berani kerana benar dan dunia bisa bergegar

Tiada agenda rahsia disebaliknya
Cuma meluahkan rasa di jiwa

( korus )
Fobia ku dianiaya
Iya iya iya haiya
Fobia menjadi mangsa
Fobia ku dalam bahaya

Campak... hentamanmu tidak retak
Tiada kompromi kerana ada stabiliti
Berani seperti kamikaze
Menegakkan kebenaran hak asasi
Mesej diusul, tindakan menyusul
Tahukah siapa di dalam kontrol
Kontrol situasi, kontrol minda kini
Jangan timbul konfrontasi
Kau bermain dengan api



sekarang ini aku sgt fobia terhadap ape2 hubungan mahupun persahabatan ataupun percintaan serta kekeluargaan..

Sunday, August 31, 2008

lagi lagi anak hamster inih!!



marilah kita joget poco-poco bersama2...lalalala....sebenarnye aku nak letak video depa dok kelam kabut pasai pa ntah mase aku tgh dok bersihkan kandang depa...sampai tergolek dok..
tp tau saja la internet usm ni kan....huhuhu..

Friday, August 29, 2008

Anakku bukan anakku...



kat ats ni la gmbo2 anok2 aku yg kuat mkn lagi suke tdo....bkn mcm mak die yek...aku pon skrg ni masih dlm proses nak mengenali anok2 aku ni..bukannye ape..dpt yg kembo siam ni susoh
nok kenal..same je aku tgk..

Friday, August 22, 2008

main masak2

semalam tom yam..arini sup ayam plak..hehe..biase la..bab2 wat keje tak berapa nak mengikut peraturan ni mmg best..lg2 melihatkan hasilnye yg menakjubkan...hehe...

aku teringat plak time wat steambot ngn ex-rumate aku dulu..habis rm50..semata nak mkn steambot la konon..pastu mkn sampai mati...hahaha..kelakar..siap simpan esk lg tu..tp jgn harap la nak mkn lg..tgk pon naik meremang bulu roma...



kat ats ni la gmbr steambot yg aku n rum8s buat..best sgt time tu..tp lepas mkn sume tergolek..haha..bygkan la mkn mcm2 satu mlm dg cendawan pon 2 jenis..pastu sayur2 lg ade fish ball la..crab fillet la...tmbh ayam plak..aduh...mmg sendat perut..

Thursday, August 21, 2008

new mama!!!!

fuhhhh!!!!fuhhhh!!!!!!berhabok dah...
lame dah tak hapdet...
aku sibuk menjaga anak2...

saye telah menjadi seorang ibu kepada dua ekor hamster yg tak bernama kerana belum dikenalpastikan yg mane jantan n yg mane betina...so sbb tu la aku tak hapdet blog aku ni..nak boh gmbaq depa memori kad holder aku p mane ntah....nnt dah jumpa aku boh...musuh utama hamster aku ialah pemilik TAE merangkap ibu kepada 14 ekor ikan yg sebenarnya 16 tp dah mati sekor sehari lepas d adopt...yg aku suke hamster itu suke memberi hadiah kepada pemilik TAE...
die selalu kene kencing, kene muntah dan kene berak..harharhar..padan muke die...

sekian saje...

Sunday, August 17, 2008

bersiar-siar seharian..

hari ni aku n dua org lagi kwn beserta bapak angkat kami telah bersiar2 satu hari.. dari penang-perlis-kedah-penang
kami kuar dari kol 8 pagi dan tiba di usm pada pukul 9mlm..hehe..sangat penat dan rase nak tercabut pinggang..huh..

kami p umah org kawin, melawat sedara-mara ahli rombongan, p pekan rabu tanpa membeli pape..mmg aku tak bli tp bpk angkat yg blikan..aku main tunjuk je..hahahaha....

sangat penat..mau tdo....dan sy tak balik kampung sempena cuti mid semester in...

zzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Saturday, August 16, 2008

hari ini saye main game...

hari ini selepas pergi ke tesco untuk makan dan membeli-belah...saye main game baru yg diperkenalkan oleh kawan saye...saye sgt suke....

Friday, August 15, 2008

convocation..

hari ini hari konvo bg senior2 ku termasuk la ex-rum8s aku..huhu..walaupun melayang beberapa keping tetapi aku puas ati sbb diorg hepy..ngehngeh ayat poyos gile...

and arini dalam sejarah..pemilik TAE menaiki kuda yg pada masa ini sudah tdo kegembiraan..klo nak tgk gmbr die nnt aku upload bile internet dah ok...nanti tu bermaksud bile aku rajin nak upload..haha..tu pon kli tuan punye badan izinkan...

arini jugak besday mama haku..hepi besday mama hope u find the real meaning of your life tht you really need it..heh..sedih2 tak dpt sambut besday mama ku coz setiap kali besday die mesti sambut walaupun secara sederhana..igt zaman2 dulu..haih... di bawah ini ialah mama ku..hehe..


Wednesday, August 13, 2008

gemuruh

tadikaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!kami kaaaaaaaaannnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!! kenenyanyi lagu faizal tahir ramai2.....kami dtg kuliah semata2 nyanyi lagu tu ja...bestkannn..kuliah lain mane ade buat mcm kamiiii...pastukaaaaaaaaaannnnnnn...minggu pas cuti kami ade macam malaysian Idol tu........tp dlm group laaaa...kene wat persembahannn..bestnyeeeeeee!!!!!!!!!!!

td aku kene interpret pasal seorang wanita yang lakinya dah tak balik2 slama 2 tahun tp ni kali kedua..kali pertamanya lakinya pernah gak tak balik selama 5 tahun....die rase lakinye main kayu 3..pastu anak die ade 15 org pasai lima kali pregnant kuar kembar tiga..pastu kannn..selepas diselidik oleh lawyer yg berpengalaman kan...wanita tersebut jugak main kayu tiga..haaa!!!!!!nak salah kan sape tuh????pastu bila tanya anak yg kembar 3 tu sape punye..wanita tersebut sendiri pon tak tau...heheheh..menarik tak???hahaha...aku rase aku macam interpreter yg berjaya lak td kerana telah dibantu oleh klien aku sblum memulakan interpretasi dan aku amat kagum dgn dua org itu kerana mereka cerita yg sungguh sensasi dan secara tidak langsung membuatkan aku tahu terms dlm kes penceraian itu dlm BI..hehe..thanks guys both of you are best gileeeerrr...hahaha..

Tuesday, August 12, 2008

hari ini dalam sejarah....

hari ini dalam sejarah..seramai 40+- budak BATI telah disuruh berdiri di atas kerusi dan menyanyikan lagu negaraku kerana tidak menyiapkan tugasan yang diberikan oleh dr.Radiah..hehehe..ampun yek Dr.radiah hehehe...

teringat kenangan lama mase kat sekolah dulu aku kene berdiri pastu kene jawab sifir tak dpt jawab takleh balik..aku la org yg takleh balik tu..n ape lg dengan kuasa bulan aku menangis la...pastu cikgu aku cakap nape tak balik lagi???aku pon kate la cikgu tak bagi...pastu die kate kan sy dah kate btol cume awak jawab lambat..pastu aku pon kuar r kelas dengan muka sememeh dan diejek oleh rakan2..nasib baik bas ade lagi..klo tak aku balik la jalan kaki dan mungkin dibaham harimau sbb mase tu kecoh kat kampung aku tu ade harimau terlepas...


Tentang Atlit


tetiba ja wujud tajuk baru dalam blog aku..tp tak pe la...tak lame pon benda ni akan ada..mungkin hilang olimpik so tak de dahla..haha.. k la arini aku nak intoduce seorang bekas atlit sukan olimpik yang berjaya iaitu NADIA COMANECI..kat bwh ni ade gambar2 die and keterangan die yg aku kopipes sahaja dari web2 yg akan aku berikan jugak dibawah ini..mengikut tahap kerajinan aku..





























Nadia Elena Comaneci (lahir 12 November 1961; asalnya Comăneci) ialah ahli gimnastik Romania yang menang lima pingat Sukan Olimpik, dan yang pertama menerima markah sempurna sebanyak 10 markah dalam sukan gimnastik di Sukan Olimpik. Dia dianggap oleh sebahagian sebagai ahli sukan teragung bagi abad ke-20 dan salah seorang ahli gimnastik terbaik sepanjang masa.
Dilahirkan di Onesti, Romania, Comaneci merupakan anak Gheorghe dan Stefania-Alexandrina; dia dinamakan menurut "Nadya", kependekkan "Nadyezhda" ("Harapan"), wirawati dalam filem Rusia.

Comaneci pertama kali bertanding pada peringkat kebangsaan Romania pada tahun 1970, sebagai ahli pasukan bandar tempatannya. Dia kemudiannya dilatih oleh Bela Karolyi dan isterinya Marta, yang kemudian berpaling tadah ke Amerika Syarikat dan menjadi jurulatih kepada ramai ahli gimnastik Amerika Syarikat. Setelah menjadi seorang remaja yang berumur 13 tahun, kejayaan pertama Comaneci adalah pada tahun 1975 di Pertandingan Eropah (European Championships) di Skien, Norway, memenangi tiga pingat emas dan satu perak. Pada pertandingan Pra-Olimpik di Montréal pada tahun 1975, Nadia memenangi gelaran "Keseluruhan" (All-Around). Pada tahun yang sama Associated Press menamakannya sebagai "Atlet Tahun Ini - Athlete of the Year."

Pada usia 14, Comaneci menjadi bintang pada Sukan Olimpik 1976 di Montréal, Québec. Bukan sahaja dia menjadi ahli gimnastik pertama di Sukan Olimpik yang menerima markah penuh 10 markah (yang diulanginya sebanyak 6 kali), dia juga memenangi tiga pingat emas keseluruhan, individu, tiang imbangan (balance beam) dan bar tidak selari), pingat perak untuk (pasukan keseluruhan) dan pingat gangsa untuk senam lantai - floor exercise. Di negaranya, kejayaannya menjadikan dia dinamakan "Hero of Socialist Labor", orang Romania termuda menerima pengiktirafan tersebut. Nadia mendapat 19 markah penuh sebelum ke Montreal.

bacaan selanjutnya sila layari: http://ms.wikipedia.org/wiki/Nadia_Comaneci
http://www.nadiacomaneci.com/

Monday, August 11, 2008

food poisoning...


poor me...i got food poisoning..

tak tau la pe yg aku salah makan or ade someone yg secara sengaja meracun aku..huhu..ape salah aku....


balik dari makan kat azlina cafe semalam rase tak selesa perut..aku makan kue tiaw kungfu ngn sirap bandung..

sedapnye sehingga menjilat jari dan selepas itu mlm nya sakit sehingga menggigit selimut..adeh..tak pasal2 dpt satu injection pg td naseb bek dpt MC..klo tak camne la nak menjawab ngn puan Florence...

ade ke doktor yg check aku td kate perut aku perut 2nd hand!!!mane die tau???huhu..

sebabnye die kate org lain mkn benda yg same tp tak kene pon...huhu..mane la nak tau..mak aku kate perut aku ni memang dah bermasalah sejak kecik lg..mak aku kate mase kecik dulu aku ala2 ahmad albab tu..nanges je..senyap bile time tdo ngn menyusu..pastu aku start balik enjin..mak aku kate lagik naseb bek aku tak jadi mangsa kene humban ikot tingkap umah opah aku..huhu..sadis..maafkan ku mama..

Sunday, August 10, 2008

pukul 2 pagi....

la ni dah pukol 2 pagi..tp aku tak tdo2 lg...tak ngantuk plak..hehehe..so dengan internet connection yg agak bagus aku pon menemukan jari jemariku dengan keyboard ini untu menaip sesuatu yang entah ape2...ak tak tau nak taip ape..tp aku nak tai jugak..
so aku nak cita ape yang aku buat siang td....

aku bangun pagi dalam pukol..hmm..tak mau cakapla!!! hehehe..rahsia...pastu mandi2, oleh kerana aku menjadi tetamu dibilik member so dengan gaya gadis melayu si pemilik TAE ini membuat secawan milo panas sebagai minum pagi..pastu aku pon mula la on laptop ni..tggu punye tggu internet connection tetibe je dapat...yeeeehhhhaaaaaa!!!!!aku pon on YM pastu Chat ngan makcik aku.

haih..orang yang dah lame kenal aku memang dah tau perangai aku ataupun diri aku yang sering dihantui masalah tak kiralah masalah family ka...kawan2 ka...ataupun masalah berat badan..hahaha..yang ni lg 1 masalah yang aku tak tau nak selesaikan macam mana..anyway seperti lirik lagu yang aku dah kopipes dalam entri lepas..enjoy your body..hahaha..mane nak cari barang bagus macam aku..hehehe..opppsss.. sory2 melalut tak sudah..

selain masalah yang dah aku sebutkan di atas aku juga dihantui oleh masalah kesihatan yang tak pernah berakhir..bak kate sorang kawan aku nih...

ADH: bilalah aku nak tengok hang ni tak sakit??

hehehe...kesian kat kwn aku yg sorang ni..bile sakit je aku mesti ngadu kat die..sory yek kawan..hanya dirimu memahami diriku...

so azam aku tahun ini ialah.................hindari diri dari penyakit walaupun bukak sem aritu aku trus demam panas, selsema, n batuk..lengkap sehingga aku disyakki menghidap denggi..tp maseb bek la kan..Allah masih syg kat aku...hehehe...

err....ape lagi ek???aku rase cam dah lari tajuk jer...tak pe lah...ha!!!!tadi aku makan rangka ayam..emmmm..sedapnye..(salah satu sebab kenapa aku semakin membesar)..

ish2..dah la tuh..cukup dah la aku mengarut nih..memang langsung tak berfaedah nih..

Friday, August 8, 2008

interpreting...


Today we interpreted one mativation speech recording from Datuk Dr. Hj. Fadzilah Kamsah the title is "Tips How to be An Excellent Student". The real recording is in malay and we have to translated it into english..quite tough but better than last week but teh important thing is this time also summerizing exercise...harharhar!!!!!! have you heard the word 'excellenity'?????? i used i that time....i dont know how i come across to this kind of word..haih!!!!i can see dark future of mine..I dont really know whether this is the right picture..but just want to upload it because made me headache today..hehe..
dan..di hari yang bersejarah ini aku telah dimalukan..sebenarnye takde la malu sangat..hehe..sbb org len pon same je kot...aku telah dengan suke hatinye mematikan watak utama dalam latihan interpreting aku hahaha..dan kaset aku telah dimainkan di dalam kelas untuk dijadikan tauladan kepada kengkawan supaya jangan memandai nak ubah fakta mase interpret..hehe...dan aku telah mengambil ikhtibar di atas kejadian yang berlaku....tp tak tau la nak ubah ke tak sebabnye ubah fakta tu lah salah satu caranya aku nak memperbanyakkan interpreting aku..hehehe...

PRONOUNCIATION!!!!

td lunch makan kat subaidah..not really lunch but more like breaklunch (breakfast+lunch at 10a.m.) tp takde la situasi seperti kat atas ni lagi...just 3 dri depan sebelah kiri tu je...i really want this moment happen again..guys lets go together making onar at subaidah again!!!!!!


kelas aku takde satu pon yang mula tengah hari..dah sepanjng sem ini aku akan menjadi seorang anak dara yang bangun di awal pagi dan tdk tidur di petang hari sebabnye..kelas aku isnin je mula pukul 9..selasa,rabu,khamis, jumaat mula kol 8 pagi..petangnye sibuk la bergerak ke sana ke mari memenuhi masa lapang yang sebenarnya tak begitu lapang dengan perkara2 yang tak berapa ada faedah contohnya menghabiskan minyak kereta TAE yang kadang kala di'support' oleh bapak angkatnya dan kami menghabiskannya minyak kereta tersebut tanpa rasa bersalah....

i was very sleepy during the LH*P 45*9 class. i think i sleep early lastnite but felt so sleepy in this morning..(sory for the ketungganglangganggan grammar i'll try to make it batter soon..hehehe).this 3p.m i will attend my interpreting class so...i`m gone change the fact again..coz i`m very good at it..harharhar..

Thursday, August 7, 2008

sampai disini sahaja...

hari ni kelas berjalan lancar seperti biasa...

tp berlaku peristiwa yang menggelikan hati di mana seorang kawan aku yg muka saje comel telah dengan selamba badaknye menjawab penutup seorang pensyarah..

pensyarah: sampai disini sahaja kelas kita pada hari ini...
kawan aku: okkay..(dengan kuat n nmpk sgt lame dah tggu kuliah ni tamat cepat, sambil mengemas peralatan masuk ke dalam beg)

dan hasil daripada keselambaan itu beliau diketawakan oleh seluruh warga kuliah yang tidak menyangka beliau akan berbuat demikian...haih...

hari ni buat pertama kalinya aku menjejakkan kaki ke Politeknik Seberang Jaya. teman kawan aku p tgk adik dia..tempat tu agak cantik dan saujana mata memandang.. pastu kami menemani seorang rakan yang berpuasa berbuka disebuah kedai makan di tepi jalan..

Wednesday, August 6, 2008

cream cake...


someone said to me that friends are like cream cake...makin dimakan makin jemu..bile lame tinggal mungkin rase nak makan balik...bilakah masa rasa nak makan balik tu akan datang...lately, relationship between one person and another is getting worse..mayb one day people will sitting alone and do not care about other people or someday the lecture hall may turn to grave yard..


i b with her not because she own car but i do comfortable being her friend..people dont misunderstanding me...


aku hanya menunggu masa bilakah semua ini akan berakhir..benar kata pemilik anak dara hot (ADH) saat bersama2 semasa tahun satu amat dirindui..tiada puak yang wujud dalam dewan kuliah..semua orang bergerak seiringan..tiada dendam..tiada curiga..semua datang dengan hati bersih dan mempunyai harapan untuk menggengam segulung ijazah yang mungkin mengubah segala kesukaran dalam hidup atau menjadikan hidup yang senang lebih senang..


tapi kini semuanya berubah..harapan masih sama..cuma cara mencapai harapan tersebut tidak seiring seperti sama2 mengangkat tangan mengungkap ikrar..aku tak minta untuk kembali ke tahun satu..cuma sekarang minta masa dicepatkan supaya aku dapat mengharungi hidup yang penuh dugaan ini secepat yang mungkin..
enough with sad story..
td mase tutorial interpreting kami menginterpret bersama lagu ini...
bagi aku lagu ni sangat la berguna untuk memotivasikan diri sendiri..meh la sesame kongsi dan nilai la sendiri same ade pendapat aku ini benar ataupun tidak...
Everybody's Free
by: Baz Luhrmann
Ladies and Gentlemen of the class of '97*Wear Sunscreen.
If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it
The long term benefits of sunscreen have been proved by scientists
Whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience
I will dispense this advice now.
Enjoy the power and beauty of your youth
Oh nevermind; you will not understand the power and beauty of your youth until they've faded
But trust me, in 20 years you'll look back at photos of yourself
And recall in a way you can't grasp now how much possibility lay before you
And how fabulous you really looked
You are not as fat as you imagine.
Don't worry about the future;Or worry, but know that worrying is as effective as trying to solve an algebra equation by chewing bubblegum.
The real troubles in your life are apart to be things that never crossed your worried mind;
The kind that blindside you at 4pm on some idle Tuesday.
Do one thing everyday that scares you.
Sing.
Don't be reckless with other people's hearts,
Don't put up with people who are reckless with yours.
Floss
Don't waste your time on jealousy;
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind,
The race is long, and in the end, it's only with yourself.
Remember compliments you receive, forget the insults;
If you succeed in doing this, tell me how.
Keep your old love letters, throw away your old bank statements.
Stretch.
Don't feel guilty if you don't know what you want to do with your life
The most interesting people I know didn't know at 22
What they wanted to do with their lives,
Some of the most interesting 40 year olds I know still don't.
Get plenty of calcium.
Be kind to your knees, you'll miss them when they're gone.
Maybe you'll marry, maybe you won't,
Maybe you'll have children, maybe you won't,
Maybe you'll divorce at 40,
Maybe you'll dance the funky chicken on your 75th wedding anniversary
Whatever you do, don't congratulate yourself too much
Or berate yourself either
Your choices are half chance, so are everybody else's.
Enjoy your body,
Use it every way you can
Don't be afraid of it, or what other people think of it,
It's the greatest instrument you'll ever own.
Dance
Even if you have nowhere to do it but in your own living room.
Read the directions, even if you don't follow them.
Do not read beauty magazines, they will only make you feel ugly.
Get to know your parents
You never know when they'll be gone for good.
Be nice to your siblings
They are your best link to your past
And the people most likely to stick with you in the future.
Understand that friends come and go,
But for the precious few you should hold on.
Work hard to bridge the gaps in geography and lifestyle
Because the older you get,
The more you need the people you knew when you were young.
Live in New York City once, but leave before it makes you hard
Live in Northern California once, but leave before it makes you soft.
Travel.
Accept certain inalienable truths
Prices will rise
Politicians will philander
You too will get old
And when you do you'll fantasize that when you were young
Prices were reasonable
Politicians were noble
And children respected their elders.
Respect your elders.
Don't expect anyone else to support you
Maybe you have a trust fund
Maybe you have a wealthy spouse
But you never know when either one might run out.
Don't mess too much with your hair
Or by the time you're 40, it will look 85.
Be careful whose advice you buy, but
Be patient with those who supply it
Advice is a form of nostalgia
Dispensing it is a way of fishing the past from the disposal
Wiping it off
Painting over the ugly parts
And recycling it for more than it's worth.
But trust me on the sunscreen

Saturday, August 2, 2008

you were always on my mind...

latest..harini 1/8/2008
dah bape ari aku tak updet blog ni..bersawang dah die...arini aku tak mo taip dlm bhse mlayu standard..arini rakaman..masyaallah..aku rase mase depan aku untuk menjadi sorng interpreter yang kaya telah terkubur bersama2 interpreting haku yg mcm haram tu..abes sume ayat aku dok ringkaskan..ade tu fakta yg takde pon aku ade2kan..hahaha..inilah satu kesalahan yg amat besar sebagai seorang jurubahasa iaitu salah bagi fakta..hehehe..klo dlm mahkamah dah lame aku kene hukum gantung sampai mati....

semalam 31/7/2008
haku taktau la kenapa budak uni zaman sekarang perangai mengalahkan bebudak tadika...
perselisihan faham tentang persahabatan berlaku disana sini..dah tahun akhir ni masing2 tunjuk perangai dan belang2 yang ade kat diri masing2..tolongla guys we all dah besar panjang..bakal jadi parents kepada manusia yang dah berikrar dengan tuhan untuk lahir ke dunia ni..

Saturday, July 26, 2008

this is madnes!!!!!!! i'm already tired..

she called me last night, and she cried..loudly..until i cant understand what actually she wanted to say...i got her word then i also cried..why she did it?! why she never ask 1st?! why?why? and why????

what i`m going to explain to him? what if he dont wanna trust me? what should i do? why she ruined everything?? why cant she think like an older?

i`m tired..really very tired..exhausted..feel like i want to drink a bottle of bleach ..but i`m thinking of the hell that waiting for me..

i love her...and i also love him...

but..what should i do????they are my parents...

Friday, July 25, 2008

demam...

dua hari lepas aku demam..sekarang ni tinggal selsema je..huhutp lemas gak la bile hidung tersumbat..sekarang ni memang ramai yang demam..aku p klinik pun ramai yang demam, batuk, selsema..aku demam panas je..doktor kate takut kene denggi so kene buat blood test..so aku pon buat la..kesan lebam pon belum hilang lagi..lepas tu amik keputusan ujian darah..alhamdulillah bebas denggi..hehe..tp aku rase kalau nyamuk nak gigit aku pon pk banyak kali kot sebab darah aku masin sangat..hahaha..

i have a lot of work to do this weekend. my brother ask me to go back to my hometown to visit my grandma because she is not in a good condition. but i dont want to go because so many thing i have to prepare to answer my relatives question especially my uncle..he will ask me about my result and i dont like tht..and the most important thing is, my grandma will ask about my father.. and the story of my father i will tell u later because it is not a good story and may be i will write it with tears..huhu..

Tuesday, July 22, 2008

salam 1st post...

Sebenarnya ini adalah blog aku yang ketiga. Lagi dua blog terawal tu dah hilang entah kemana kerana aku tak meng'updet'nya dah berapa abad, jadi ia hilang begitu sahaja.
Tujuan aku membina lagi blog ini adalah kerana tujuan akademik yang menggalakkan kami ber'blog' walaupun aku seorang yang malas nak meng'updet' blog (sebab tu muncul blog ketiga). Jadi aku harap blog ini kekal lama dan doakan supaya aku rajin meng'updet' blog aku ni (tu pon kalau ada yang teringin nak baca). This blog also to practising my english actually. so you guys who read my blog and notices any mistake of grammar or information are allowed to give any comment taht can help me to improve my english for my future life..huhu.. and this blog also for me to tell anything and 'kutuk' any people yang mencemar otak and fikiran. So anybody who not interested in those thing just leave. If you want to leave a comment you are allowed to do so.