BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, September 5, 2008

USM sebagai uni. Apex...

USM terpilih universiti Apeks
Sep 3, 08 5:41pm
Universiti Sains Malaysia (USM) hari ini berjaya dipilih untuk menyertai Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan atau Apex dengan mengenepikan tiga lagi universiti termasuk Universiti Malaya (UM).

usm logoMenteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata pemilihan USM adalah berdasarkan kepada pelan tranformasi dan kesediaannya untuk berubah seperti yang terkandung dalam kertas cadangnnya, memenuhi kriteria pemilihan yang diperlukan.

"Pemilihan bagi program Apex tidak hanya melihat kepada pencapaian dan kecemerangan lepas tetapi lebih kepada perancangan masa depan serta sama ada universiti itu dapat mencapai status bertaraf dunia dalam tempoh yang diberikan iaitu lima tahun," katanya semasa mengumumkan pemilihan USM di Putrajaya hari ini, demikian menurut laporan Bernama.

Dalam tempoh itu USM mesti berada di antara 100 universiti terbaik dunia dan berada di dalam senarai 50 universiti terbaik dunia pada 2020, katanya yang juga yakin USM mampu mencapai universiti bertaraf dunia.

"Kita lihat dulu bagaimana kejayaan USM selepas itu barulah keputusan dibuat sama ada akan terdapat satu lagi universiti dipilih untuk program Apex," katanya.

Ditanya mengapa UM sebagai universiti tertua negara tidak terpilih, Mohamed Khaled berkata: "Pemilihan USM tidak bermaksud universiti lain akan dipinggirkan, sebaliknya diharapkan ia akan menjadi perangsang kepada universiti yang tidak terpilih untuk terus berusaha mencapai status yang lebih baik dan bertaraf dunia."

Sembilan universiti seluruh negara telah menghantar permohonan dan hanya empat universiti iaitu USM, UM, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) disenarai pendek.

Kertas cadangan USM bertemakan "Transforming Higher Education for a Sustainable Tomorrow".

Universiti Apex ialah pengiktirafan yang diberikan kepada IPT tempatan yang menjadi penanda aras di peringkat dunia dalam bidang pengajian tinggi dan dijanjikan autonomi dari segi kewangan, skim perkhidmatan, pengurusan, pengambilan pelajar, kepimpinan tertinggi dan penetapan yuran pengajian.

http://www.malaysiakini.com/news/89025

berdasarkan petikan kat atas ni...td around 3.30 p.m. aku n kengkawan lain p la ke DTSP nak tengok majlis menandatangani MoU. orang kenamaan yang hadir ramai la gak..sume org2 penting USM dan juga YB menteri IPTA..
ni ade la gmbr sekeping dua aku amik ptg td..maaf la ye blur lgpon aku gune hpon aku yg dan rumah kate pigi n kubo kate maghi..aku belom mampu nok beli en.Olympus itu..

pg td ade exam interpreting..hasilnye...sungguh hampeh..huhu..maleh nak story..

1 PENDAPAT SEJAGAT:

Kekanak Tokyo said...

saya rindu skrin itu~~