BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, February 19, 2009

nama anak gabungan nama suami dan isteri..

Masa kat dalam kuliah munakahat tadi uztaz ade cakap pasal nama anak dari gabungan nama suami dan isteri. Lawak sungguh la..
contoh:
1) Maznah+Daud= Mazda
2) Profesor+Zaiton= Proton

Pastu aku teringat lak ustaz aku mase kat sekolah dulu ade gak bincang pasal bende ni..die bg contoh cam ni lak

Arman+Zainab= Arnab

dan tadi aku terlintas 1 idea

Gazali+Jijah=Gajah

Sila fikir sebelum buat keputusan..berilah nama anak anda dengan nama-nama yang baik. Cuba klo korang diberi nama yang tak baik mesti korang marah parents korang kan?kan?kan?

Jangan ikut sedap je..macam ustaz kat sekolah aku kate, ade oarng nak ikut sedap ambik dari al-Quran la konon..pastu dengan machonye boh nama kat anak dia "BAQARAH" hambik kau!!! Memang la sedapkan bunyi..cuba kaji balik maksud???tak ke tak elok namanya tu..

Oleh itu, sebelum memberikan suatu nama bagi anak yang lahir, wajar diperingatkan dengan beberapa perkara. Secara ringkasnya seperti berikut:

1) Nama memberi kesan kepada kehidupan seseorang. Pepatah (Arab) menyebut: ‘Bagi setiap yang empunya nama, pasti ada bahagian daripada namanya’. Hakikat ini diperakui oleh Ibnul Qayyim. Katanya: “Kebanyakan orang-orang yang hina, nama mereka munasabah dengan diri mereka. Dan kebanyakan orang-orang mulia dan tinggi, nama mereka sesuai dengan diri mereka”.

2) Waktu memilih nama. Dalam sunnah Nabi SAW, terdapat kelonggaran pada waktu memberi nama. Samada pada hari pertama, atau dalam masa tiga hari pertama, atau pada hari ketujuh. Pilihlah mana-mana yang digemari.

3) Siapakah yang berhak memberi nama? Jika kedua-dua ibu bapa bersetuju dengan satu nama, maka ia suatu yang baik. Tapi, kadangkala mereka berselisih. Dalam situasi ini, yang berhak ialah bapanya. Tapi, jika kuasa veto bapa boleh menjejaskan keharmonian keluarga, eloklah dicari nama yang dipersetujui oleh kedua-duanya. Ataupun meminta orang lain yang memberikan nama yang elok, sebagaimana sesetengah sahabat meminta Nabi SAW meletakkan nama anak-anak mereka.

4) Nama anak mesti dibinkan kepada bapanya, bukan ibunya. Demikianlah arahan Allah Taala dalam surah al-Ahzab, ayat 5 yang bermaksud, “Serulah mereka dengan nama bapa-bapa mereka”.

5) Pilihan nama yang baik. Nama yang baik ialah nama yang sebutannya elok, dan maknanya juga baik. Pepatah (Arab) menyebut, ‘Kewajipan ayah terhadap anaknya ialah: memilih baginya ibu yang baik, memberinya nama yang baik, dan mengajarnya adab yang baik’.

6) Contoh nama-nama yang digemari syarak ialah;- Abdullah dan Abdul Rahman- Nama yang dimulakan dengan ‘Abd’, seperti: Abdul Malik, dan Abdul Aziz.- Nama para Nabi seperti: Muhammad, Ibrahim, dan Musa.- Nama orang-orang soleh, seperti nama-nama sahabat.

7) Mengelak daripada memberi nama-nama yang haram. Seperti:- Nama ‘Abd’ yang dihubungkan dengan selain Allah, kerana Abd bermaksud ‘hamba’. Maka haram memberi nama: Abdul Syams, Abdul Qamar, Abdul Nabi, Abdul Husain, dan seumpamanya.- Nama yang khas untuk Allah sahaja, seperti: Al-Rahman, Al-Khaliq.- Nama-nama berhala, seperti: Al-Laat, Al-Uzza, Isaaf dan Naelah.- Nama yang menunjukkan sifat yang tidak layak bagi diri seseorang, seperti: Malikul Amlak (Raja segala raja), dan Sayyid al-Naas (Penghulu segala manusia).- Nama-nama Syaitan, seperti: Al-Walhan, Al-A’war, dan Al-Ajda’.

8)Seboleh-bolehnya hendaklah menjauhi nama-nama yang makruh. Antaranya:- Nama yang memberi maksud suatu yang kurang disenangi, seperti: Al-Harb (Peperangan), Fadhih (Yang membuka aib), Suham (sejenis penyakit unta).- Nama-nama yang memberi makna yang merangsang nafsu, contohnya: Fatin فاتن (Penggoda).- Nama-nama yang membawa maksud dosa dan maksiat, contohnya: Sariq (Pencuri).- Nama-nama seperti: Firaun, Qarun dan Haman.- Nama-nama haiwan yang terkenal dengan sifat dan perumpamaan yang tidak elok, contohnya: Himar (Keldai), dan Al-Kalb (Anjing).- Nama-nama yang digabungkan dengan perkataan ‘Al-Din’ (Agama) dan ‘Al-Islam’, seperti: Dhiyauddin, Saiful Islam, Nurul Islam, dan seumpamanya. Tujuannya untuk memelihara kedua-dua nama ini (Al-Din dan Islam) daripada menjadi nama individu yang tidak layak.- Nama-nama yang digabungkan daripada dua nama. Kerana para salaf dahulu tidak memberi nama melainkan satu perkataan sahaja. Pada zaman-zaman terkemudian, timbul nama-nama gabungan, seperti: Muhammad Ali, Ahmad Yunus dan lain-lain.

9) Menukar kepada nama yang baik. Jika ditakdirkan seseorang diberikan nama yang tidak menepati kehendak syarak, contohnya nama yang diharamkan, maka penyelesaiannya ialah dengan menukar nama. Dalam hadis disebut bahawa Rasulullah SAW menukar nama yang buruk kepada nama yang baik. Direkod oleh Tirmizi.
Kesimpulan, pilihlah nama yang cantik dan bertepatan dengan syarak. Jangan hanya melihat kepada sebutan yang menarik dan glamour.

Sekian. Terima Kasih

Rujukan:- Tasmiyah al-Maulud.

2 PENDAPAT SEJAGAT:

Teja said...

hai!
nama saya bermaksud "anak keempat batu permata"!

krana saya adalah batu permata ibu bapa saya!

saya sayang ibu bapa saya!

sekian terima kasih.

p/s: kesiankan sstgh org yg nama dia xada maksudpun huhuhu...

poison ivy said...

tu la..kesian gak..huhu..

nama saye pule..cahaya "yihada" isteri nabi sulaiman..hahaha..